Aloe vera je exotická rostlina, která se v posledních několika letech těší zvýšené oblibě. Kromě toho, že se dá užívat vnitřně ho mnoho žen používá i v kosmetice, protože má pozitivní vliv na pokožku a vlasy. Co dalšího byste o něm měly vědět?

Pokud si plánujete koupit nějakou okrasnou rostlinu, s největší pravděpodobností vám v určité chvíli padne zrak na aloe vera, které je velmi nenáročné na údržbu a působí dekorativně, takže si ho můžete postavit třeba v obýváku na stůl.

Ovšem, aloe vera by se nemělo redukovat jenom na jeho estetickou funkci. Když ho lépe poznáte, zjistíte, že se může stát silným spojencem při udržování vašeho pěstěného zevnějšku.

co je aloe vera nejlepší účinky

Co je aloe vera?

Aloe vera, nebo také aloe pravá, je vytrvalá sukulentní rostlina, pro kterou je typická zelená růžice dlouhých a lehce ostnatých listů, které v sobě skrývají průhledný gel. Pokud kvete, barva kvítků má žlutou a červenou barvu. Aloe vera se po tisíce let používalo jako léčivka. V současné době jeho účinky zkoumá (a potvrzuje) i západní medicína. Aloe je kromě jiného oblíbené i v kosmetickém průmyslu.

Jaké jsou jeho nejlepší účinky?

Aloe vera se připisuje široké spektrum pozitivních účinků na lidský organismus. Proto bychom si měly (alespoň) některé v krátkosti představit.

Aloe se ve světě nejčastěji používá na:

  • Očistu organismu
  • Podporu hojení ran
  • Odstranění dentálního plaku
  • Afty
  • Zácpu
  • Podporu normální hladiny krevního cukru

Vzhledem ke zvlhčujícím schopnostem se aloe vera používá i v oblasti péče o pokožku. Krémy s jeho obsahem hydratují a nedráždí, takže je mohou dobře snášet i lidé, kteří trpí ekzémem. (Hodně ale záleží na dalších přidaných látkách, takže si primárně vybírejte krémy s aloe, které jsou vhodné i pro atopiky.)

aloe vera přírodní šampon na růst vlasů

Aloe vera a vlasy

Když se aloe vera aplikuje na vlasy, také to na ně bude mít pozitivní efekt. Kromě toho, že budou mnohem více hydratované, měly by se méně lámat a měly by vypadat o poznání zdravěji. Hydratace jim navíc propůjčí lesk a příjemnou hebkost, takže i vlasový styling by měl být o hodně jednodušší.

Jak ho správně používat?

Přírodní šampon s aloe vera

Aloe vera najdete v dobrých přírodních šamponech, které podporují i růst vlasů. V jejich složení byste měly kromě aloe vera hledat i kofein, extrakt z kopřivy dvoudomé, extrakt z konopí a mnoho dalších látek, které posilují vlasy, podporují jejich růst a zlepšují jejich přirozený vzhled.

Tento šampon používejte několikrát týdně a nechte ho působit po dobu několika minut. Mytí a podporu růstu vlasů můžete podnítit i tím, že si při čekání uděláte lehkou masáž vlasové pokožky.

aloe vera maska na vlasy

Maska na vlasy z aloe vera

Maska na vlasy z aloe vera může podpořit použití šamponu s jeho obsahem.

Budete potřebovat:

  • 3-4 lžíce čistého gelu z aloe vera
  • 6-8 lžic kokosového oleje
  • 1-2 lžíce medu

Všechny ingredience spolu smíchejte a aplikujte je na vlasy. Jelikož směs bude asi trochu kapat, dejte si na sebe pro jistotu ručník. Vlasy by měly být při aplikaci masky lehce navlhčené, díky čemuž látky lépe proniknout do vlasu. Poté si vlasy zabalte do starého ručníku a počkejte alespoň 30 minut. Poté si vlasy důkladně umyjte šamponem a vodou.

V neposlední řadě nezapomínejte na to, že součástí vaší péče o vlasy by mělo být i používání kvalitních přírodních kondicionérů bez sulfátů. Ten vybraný by měl pocházet ze stejné řady (a od stejného výrobce) jako šampon. V kondicionéru může být kromě kofeinu například i kurkuma a mnoho dalších látek, které taktéž podporují pěstěný vzhled vlasů.

Jelikož ale stav vlasů a kůže závisí i na tom, jaká je vnitřní výživa člověka, nezapomeňte na dlouhodobé užívání přírodního doplňku stravy na podporu růstu vlasů, který obsahuje vitamíny a bylinky.

Doporučené články